Cum Ne Protejam De Soare La Munte

Când e mai important să purtăm ochelari de soare: iarna la munte sau vara la  plajă?


Răspunsul este simplu: în ambele situații este importantă protecția față de razele ultraviolete. Cu toate acestea, la munte aproximativ 80% din ultraviolete sunt reflectate de zăpadă comparativ cu 15% reflectate de nisipul de pe plajă. De asemenea, odată cu creșterea altitudinii și rarefierea atmosferei, cantitatea de ultraviolete este proporțional amplificată, pe anumite vârfuri ajungând să fie cu 15% peste valorile înregistrate la nivelul mării.


O protecție eficientă implică folosirea unei perechi de ochelari de soare ce filtrează 100% UVA și UVB. Pentru a certifica aceste proprietăți majoritatea producătorilor pun la dispoziție un certificat de conformitate (ANSI Z80.3) sau prezintă pe etichetă proprietățile lentilelor. Lentilele polarizate potențează contrastul și reduc strălucirile supărătoare, iar lentilele nuanțate galben îmbunătățesc vederea în condiții de ceață.


Complicațiile întâlnite în absența protecției eficiente pot fi acute, precum foto-keratita, sau pe termen lung, precum apariția cataractei sau a degenerescenței maculare legată de vârstă.