Ochelarii De Soare

Ochelarii de soare reprezintă mai mult decât un accesoriu de modă – au un rol foarte important de protecție a ochilor.

Lumina soarelui este sursa cea mai importantă de radiaţii UV şi poate deteriora diferite ţesuturi oculare (corneea, cristalinul şi retina).
Razele UV sunt formate din razele UV-A (produce bronzarea, dar, de asemenea şi îmbătrânirea pielii), razele UV-B (produc arsuri solare şi cancer de piele) şi razele UV-C (acestea sunt cele mai periculoase raze, dar sunt aproape complet blocate de stratul de ozon).
Ceea ce aproape nimeni nu ştie este că ochii pot fi, de asemenea, afectați de energia solară. Corneea şi conjunctiva sunt cel mai fecvent afectate. Riscul cel mai mare este atunci când lumina soarelui este reflectată puternic, pe o suprafaţă acoperită de zăpadă sau când petrecem mult timp lângă sau în apă.
Cu ochelarii potriviţi, oricine îşi poate proteja optim ochii de razele UV periculoase. Ce trebuie ştiut atunci când se achiziţionează o pereche de ochelari de soare:

Protecţie la lumina cu raze UV: Ochelari de soare care absorb cel puţin 99% din razele UV sau lungimile de undă de până la 400 nm.

Filtru galben : Datorită efectului blocant al luminii albastre, ochiul percepe împrejurimile într-o tentă gălbuie. Beneficiaţi de un contrast mai bun pentru obiecte foarte îndepărtate. Sunt recomandați în special pentru schiori, vânători, marinari şi piloţi.

Filtre Polarizate : Ele blochează lumina difuză. De exemplu, lumina reflectată de suprafeţe orizontale de apă sau şosea. Deosebit de utile pentru conducere auto sau la pescuit.
Lentilele cu efect de oglindă: Ele reduc cantitatea de lumină care ajunge la ochi, dar nu oferă o protecţie sigură împotriva radiaţiilor UV.

Protecţie laterală : Ochelari de soare cu această facilitate protejează ochii şi de lumina care intră dinspre lateral.

Lentilele colorate degrade : Ele sunt de culoare închisă, în partea de sus a ochelarilor, şi culoare deschisă în partea de jos. Ele blochează astfel efectul de orbire venit de sus, dar permite vedere normală în partea de jos. Aceste lentile sunt utile pentru conducătorii auto, dar nu sunt recomandate pentru plajă sau pe zăpadă, deoarece şi în partea de jos poate apărea o strălucire puternică.

Lentilele fotocromatice : Ele se închid (se colorează) automat atunci când este lumină şi se deschid când este întuneric. Datorită noilor tehnologii, aceste procese durează mai puţin de cinci minute, în funcţie de radiaţiile UV şi de temperatură.

Protecţia ochilor este de multe ori recomandată din motive medicale. Se recomandă, în primul rând, pentru persoanele cu risc crescut la radiaţiile UV:
- Pacienţii cu degenerescenţă maculară – când petrec timp în aer liber, ei ar trebui să poarte ochelari cu un filtru UV.
- Pacienţii după o operaţie de cataractă – ochii acestor pacienţi sunt deosebit de sensibili la UV deoarece cristalinul natural a fost eliminat şi a fost înlocuit cu un cristalin artificial. Lentilele intraoculare noi au acum protecţie UV.
- Pacienţii care urmează un tratament medicamentos pentru psoriazis şi ingredientele farmaceutice active, cum ar fi tetraciclina, doxiciclina, alopurinolul și fenotiazina sunt toate așa-numitele “medicamente fotosensibile.” Ele cresc sensibilitatea ochiului la razele UV.