Administrarea Picaturilor

Cum să vă administrați picăturile?
Există mai multe modalități de administrare a picăturilor, dumneavoastră veți decide care este varianta cea mai bună.
Înainte de a începe asigurați-vă că mâinile sunt spalate și curate. Unele picături trebuie să fie agitate înainte de utilizare, acest lucru va fi menționat pe recipient sau pe prospect. Amintiți-vă să agitați sticla înainte de fiecare utilizare.
În cazul în care purtați lentile de contact, înainte de administrarea picăturilor, asigurați-vă că acestea sunt compatibile cu lentilele de contact. În caz contrar, îndepărtați lentilele de contact, administrați picătura, așteptați 15 minute apoi puteți pune lentila de contact la loc.

Administrarea picăturilor

Cea mai simplă metode este de a sta în fața unei oglinzi, trageți ușor de pleoapa inferioară cu un deget de la o mână, iar cu mâna cealaltă, apasați ușor pe flacon astfel încât picătura să cadă în sacul conjunctival.
O altă metodă de administrare ar fi înclinatul capului pe spate în poziția sezând sau culcat.
Dacă picăturile dumneavostră sunt sub formă de gel, este recomandat să păstrați flaconul cu capacul în jos pentru a ușura scurgerea picăturii.
Închiderea ochilor pentru a favoriza absorbția picăturilor
După administrarea picăturilor, închideți ochii și apasați ușor cu un deget pe colțul intern al ochilui pentru a favoriza absorbția picăturii și pentru a împiedica scurgerea picăturii în canalul lacrimal. Chiar și folosind această metodă, se poate întâmpla ca o mică cantitate de picături să se scurga pe canalul lacrimal și să fie înghițită. Nu este o problemă atâta timp cât nu este vorba de o cantitate mare.

Administrarea celei de-a doua picături

Așteptați cel puțin cinci minute (sau cât ați fost sfătuit de medic) înainte de administrarea celei de-a doua picături pentru a preveni spalarea primei picături.
Picăturile antiglaucomatoase vor ajuta la menținerea presiunii intraoculare în limite normale. Este important să utilizați tratamentul antiglaucomatos conform indicațiilor medicului curant.
Unii pacienți consideră că este utilă o diagramă cu zilele saptamânii pentru a putea nota de fiecare dată când și-au administrat tratamentul. În cazul în care administrați picaturile de mai multe ori pe zi, este recomandat să le administrați la un interval egal de timp. De exemplu, dacă trebuie să administrați picăturile de două ori pe zi, trebuie să respectați un interval de 12 ore între picături. Cel mai important este să vă faceți o rutină în ceea ce privește administrarea tratamentului.

Depozitare

Cele mai multe picături sunt păstrare la temperatura camerei, dar unele trebuie sa fie păstrate la frigider înainte de a fi deschise. Verificați instrucțiunile de pe prospect sau întrebați farmacistul.
Nu utilizați un flacon pe o perioadă mai mare de o lună de la data deschiderii.
Dacă nu vă puteți da seama dacă a intrat picătura în sacul conjunctival, încercați să pastrați sticluța la frigider (nu congelator), astfel temperature scăzută a picăturilor vă va ajuta să vă dați seama dacă a intrat picătura în ochi. Înainte de a folosi această modalitate de control, asigurați-vă, citind prospectul sau întrebând farmacistul, că picăturile se pot depozita în siguranță la temperaturi scăzute.
Există situații în care este necesar să mențineți temperatura scăzută a picăturilor, spre exemplu când calatoriți vara, este recomandat să depozitați picăturile în pungi termoizolante pentru a preveni încalzirea excesivă.

Sfaturi:

  • Urmați instrucțiunile medicul dumneavoastră.
  • Luați medicamentele la timp de fiecare dată.
  • Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a utiliza picăturile oftalmice
  • Dozatoarele de picături sunt pentru uz individual. Ele sunt obiecte personale, care nu ar trebui sa fie împărțite între pacienți, pentru a evita orice contaminare.
  • Niciodată nu utilizați picături după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Acestea se aruncă după patru saptamâni de la deschiderea flaconului și începeti unul nou.
  • Doza unică (monodoza) trebuie să fie utilizată o singură dată și aruncată.
  • Picăturile oftalmice precum și alte medicamente se vor păstra ferite de lumina soarelui și nu la îndemâna și vederea copiilor.
În cazul în care uitați să vă administrați medicația:
Creați o diagramă cu zilele săptămânii, astfel încât fiecare picătură poate fi bifată.
Stabiliți o rutină și respectați-o.
În momentul în care vă amintiți, administrați-vă picăturile uitate.
Dacă utilizați mai mult de un tip de picături:
Utilizați picăturile în aceeați ordine de fiecare dată, de exemplu, încercați să le memorați  pe culori sau prin dimensiunile sticluțelor, pentru a reduce posibilitatea de a face o greșeală.
Dacă aveți dificultăți în a gasi diferențe între sticle, utilizați  benzi elastice în jurul sticlelor pentru a le distinge.