Chirurgia refractivă

este soluția independenței tale față de ochelari

spital-opticlass

Ce este chirurgia refractivă?

Chirurgia refractivă include totalitatea procedurilor implicate in corectarea viciilor de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbiopie). Aceasta implica cel mai frecvent folosirea tehnologiei laser pentru a modifica forma corneei si in consecinta a puterii dioptrice a acesteia tintind obtinerea independentei fata de ochelari. Aceasta tehnologie nu este noua in lumea oftalmologica. Experienta clinica in ceea ce priveste chirurgia refractiva este de peste 20 de ani, insa tehnologia a cunoscut un progres remarcabil care a facut ca evolutia Laserelor si a sistemelor de ghidaj si imagistica sa ofere rezultate din ce in ce mai predictibile si mai bune. Actualmente putem afirma ca succesul unei proceduri refractive depinde intr-o proportie foarte mare de echipamentele folosite si ca tehnologia de ultima generatie reprezinta atat aliatul medicului cat si al pacientului in atingerea scopului propus.

Corectia Laser a viciilor de refractie este o metoda nedureroasa, foarte rapida si eficienta de a va castiga independenta fata de ochelari. Prin anumite procedee reintegrarea sociala este imediata, pacientii fiind disponibili pentru activitatile cotidiene chiar din ziua procedurii.

Acualmente exista tehnici (FemtoLASIK) care nu utilizeaza nici un fel de lama sau bisturiu ci doar tehnologia Laser pentru realizarea intregii proceduri. Acest aspect deosebit confera o siguranta deplina gestului chirurgical si increderea de a aborda unele cazuri altfel dificile. Aceasta tehnologie este disponibila in clinica noastra prin asocierea unui femto laser (VICTUS) si a unui laser excimer (TENEO 317P).

Intrebari frecvente

Daca ti-ai imaginat cum ar fi viata fara ochelari sau lentile de contact cel mai probabil chirurgia refractiva in centrul nostru este o solutie pentru tine. Teoretic orice persoana cu un viciu de refractie poate beneficia de o procedura de corectie atata timp cat exista indicatia medicului specialist. Fiecare alege sa urmeze aceasta procedura din motive personale variate (legate de profesie, hobby-uri, criterii estetice etc.). Desi nu promite o vedere perfecta, fara cusur, isi mentine promisiunea unei independente fata de ochelari sau lentilele de contact.

Pot fi abordate miopiile pana la 10 dioptrii, hipermetropia si astigmatismul pana la 6 dioptrii . Reprezinta contraindicatii ale acestei proceduri: varsta sub 18 ani (in absenta anisometropiilor), sarcina (temporara), keratoconusul, glaucomul, cataracta, afectiunile nervului optic si ale retinei, sindromul sever de ochi uscat, prezenta unei cornee subtiri, infectiile virale corneene, diabetul zaharat necontrolat, bolile autoimune, medicatia imunosupresiva.

Cele 2 tehnici principale sunt PRK si LASIK. Ambele priceduri folosesc Laserul pentru a remodela stroma corneeana si a readuce proiectia razelor luminoase pe retina.

LASIK (Laser-assisted in situ keratomileusis) este o metoda de abordare in care chirurgul creaza un “flap” (un strat foarte subtire corneean care este indepartat si apoi repozitionat). Acesta este de obicei creat cu un instrument taietor numit microkeratom. In a doua etapa laserul excimer este utilizat pentru a slefui stroma corneeana. Acest stadiu dureaza mai putin de 1 minut. In ultima etapa flap-ul este repozitionat si procedura chirurgicala este finalizata. Toata procedura este realizata sub anestezie topica (doar cu picaturi) si este complet nedureroasa. Pacientul paraseste sala de operatie fara pansament si fara sa necesite o pereche de ochelari.

FEMTOLASIK este ultima varianta a acestei proceduri. Aceasta implica o tehnologie de varf si un al doilea Laser (femtolaserul) care inlocuieste instrumentul taietor folosit pentru realizarea flap-ului. Astfel o procedura deja considerata sigura devine foarte sigura fiind complet automatizata si lipsita de posibilele riscuri asociate microkeratomului. Aceasta tehnologie este disponibila in clinica noastra prin asocierea unui femto laser (VICTUS) si a unui laser excimer (TENEO 317P).

PRK (photo-refractive keratectomy) este o tehnica prin care nu este necesara realizarea unui “flap”. Epiteliul corneean (stratul superficial) este indepartat mecanic prin folisirea unui instrument care nu este ascutit. Tot laserul excimer este responsabil de slefuirea stromei corneene. La sfarsitul procedurii o substanta speciala este aplicata pe suprafata corneei pentru a minimaliza probabilitatea aparitiei haze-ului corneean (zone mai putin transparente). Dupa aceasta etapa o lentila de contact terapeutica este aplicata pentru o perioada de cateva zile. Toata procedura este realizata sub anestezie topica (doar cu picaturi) si este complet nedureroasa. Pacientul paraseste sala de operatie fara pansament si fara sa necesite o pereche de ochelari.

Nu exista o varianta mai buna sau mai putin buna. In final ambele metode dau rezultate echivalente. Alegerea tipului de procedura apartine medicului in functie de diferitii parametri masurati, nevoile pacientului si siguranta gestului chirurgical.

LASIK-ul permite o recuperare mai rapida a vederii fara discomfort semnificativ in perioada imediat post-operatorie. Cu toate acestea, datorita asocierii folosirii unui microkeratom pentru a realiza flap-ul, este mai frecvent asociata cu aparitia unor complicatii. FemtoLASIK-ul adreseaza aceasta problema si sporeste semnificativ siguranta acestei proceduri.

PRK-ul este o tehnica foarte sigura dar este asociata cu o recuperare graduala a vederii si cu o perioada mai lunga de discomfort post-operator (2-3 zile).

Succesul interventiei depinde de respectarea inbdicatiilor medicului. Este important sa evitati sa va scarpinati la ochi pentru primele 10 zile post-operator. Machiajul sau contactul cu alte substante decat cele prescrise trebuie evitate in aceasta perioada. Evitati mediile cu praf, fum si aerul conditionat in aceasta perioada.

In ziua operatiei este important sa stati relaxat, sa va odihniti si sa evitati activitatile ce va solicita ochii. Acestea sfaturi asigura o vindecare mai rapida.

Daca ati urmat o procedura de tip PRK este normal sa aveti senzatia de corp strain, discomfort la lumina, lacrimare excesiva. Aceste simtome cedeaza gradual fiind de cele mai multe ori absente in ziua 3 post-operator. Lentila de contact va fi scoasa doar de catre medicul specialist.

Cel mai important aspect este sa respectati vizitele programate si sa urmati constiincios tratamentul post-operator. Trebuie sa aveti in vedere ca interventia dvs face parte din cele mai sigure proceduri practicate astazi la nivel mondial in toata medicina.