Lentilele De Contact

Dacă vă gândiți să faceți o schimbare de look renunțând la ochelari, lentilele de contact sunt o opțiune la îndemână. Iată ce ar trebui să știți despre lentilele de contact, înainte de a le achiziționa și pe parcursul purtării lor. 


Cum procedez?

Fie că vă doriți lentile de contact pentru corectarea vederii, fie că vă doriți lentile de contact cosmetice, este necesar să vă programați pentru o consultație la un medic specialist oftalmolog. Acesta poate stabili dacă puteți purta lentile de contact și ce tip de lentile vi se potrivește.

Ce lentile sunt disponibile?

Există două categorii principale de lentile de contact: lentile moi și lentile dure.

Lentilele moi au un grad de hidratare mare, permeabilitate la oxigen mare, tolerabilitate mai bună. Unele lentile de contact pot fi adaptate pentru port prelungit. Adaptarea este rapidă și confortul este mare.Lentilele dure, sunt indicate în astigmatismul neregulat (keratoconus) cu obținerea unei acuități vizuale mai bune decât cu ochelari. Acestea au o perioadă de purtare mai lungă.

Durata de viață a lentilelor este un alt criteriu de clasificare. Există lentile de o zi, care nu necesită curățare, întrucât sunt aruncate după prima purtare. Există lentile pentru o săptămână, două, o lună, două luni și există lentile cu timp de purtare prelungit. Fiecare prezintă avantaje și dezavantaje și trebuie adaptate atât dorințelor utilizatorului, cât și indicațiilor medicale.

Cum se aplică?

Cea mai mare temere a doritorilor de lentile de contact este legată de modalitatea de aplicare.Trebuie sa știți că acest gest este unul foarte simplu, odată ce l-ați deprins. Important este să repetați de câteva ori împreună cu oftalmologul dumneavoastră, astfel încât să fiți siguri că veți reuși și singuri. 
Igiena este foarte importantă, așa că înainte de aplicarea și de îndepărtarea lentilelor, trebuie să vă spălați pe mâini cu apă și săpun și să vă ștergeți cu un prosop de hârtie.

Aplicarea și îndepărtarea lentilelor de contact
Lentilele se aplică pe suprafața externă a ochiului. În acest timp, ochiul este ținut deschis, iar privirea îndreptată către marginea exterioară. După ce ați aplicat lentilele, clipiți de câteva ori, până când lentila se așază. Metoda de aplicare depinde de la persoană la persoană. Unora le este mai simplu dacă aplică lentila direct pe direcția privirii. Tot medicul vă va arăta și manevra de îndepărtare a lentilelor de contact.

Ce trebuie să știu?

  • Pacientul trebuie să poarte lentilele de contact atât timp cât îi este indicat de către medic;
  • Pacientul nu trebuie să poarte lentilele de contact peste perioada pentru care ele sunt prescrise, chiar dacă se simte confortabil cu ele;
  • Pacientul trebuie să meargă la consulția oftalmologică periodică;
  • Pacientul trebuie să schimbe zilnic soluția specială păstrării lentilelor;
  • Pacientul nu trebuie să folosească altceva pentru curățare și conservare în afara soluției speciale pentru lentile;
  • Recipientul în care se pun lentilele trebuie să fie clătit doar cu soluție pentru lentile, nu cu apă sau cu un alt tip de soluții;

Atenție! Lentilele de contact pot cauza anumite afecțiuni oculare, dacă nu sunt folosite corespunzător! Lentilele de contact, chiar și cele cosmetice trebuie cumpărate după un consult oftalmologic amănunțit. Medicul vă indică diametrul, raza de curbură și tipul de lentile de contact după acest consult.