Pentru Pacienti
Degenerescenta Maculara Legata De Varsta
Determinari Oculare In Afectiuni Sistemice
Conjunctivita
Conjunctivita este o afecţiune caracterizată prin înroşirea şi inflamarea stratului subţire de ţesut care acoperă suprafaţa globului ocular (conjunctiva) şi suprafaţa interioară a pleopelor. Această membrană, neobservabilă în mod normal datorită transparenţei sale, devine vizibilă în momentul în care vasele de sânge care o străbat devin congestionate datorită inflamaţiei şi rezultă ceea ce, în mod obişnuit, numim ochi roşii.
Conjunctivita poate afecta unul sau ambii ochi. Aceasta este de obicei cauzată de o infecţie bacteriană sau virală, o reacție alergică, sau, la copii mici, existenţa unui canal lacrimal incomplet deschis. Deşi simptomatologia poate constitui un motiv de îngrijorare pentru pacient, conjunctivita arareori afectează vederea.
Care sunt simptomele?
Simptomele conjunctivitei depind de cauza declanşatoare a acestei afecţiuni, dar există şi o serie de simptome generale cum ar fi :
• înroşirea ochilor - acest lucru se întâmplă ca urmare a inflamației şi congestiei vaselor de sânge mici ale conjunctivei
• umezirea ochilor - conjunctiva cuprinde mii de celule care produc mucus şi lacrimi ; inflamaţia determină aceste glande să devina hiperactive, astfel încât apare o secreţie oculară abundentă.
Cine este afectat?
Conjunctivita poate afecta mai ales următoarele categorii de persoane:
• bătrânii datorită unui sistem imunitar mai puțin eficient, copiii datorită expunerii la medii cu risc crescut (comunitați, școală, gradiniță, nerespectarea normelor de igienă)
• persoanele care au avut recent o infecţie a tractului respirator superior
• cei care suferă de diabet zaharat sau altă boală care slăbeşte sistemul imunitar
• persoanele care suferă de blefarită (inflamaţie a pleoapelor )
• cele care frecventează locuri aglomerate sau zone poluate cu fum, praf, substanţe toxice etc.
• persoanele cu un fond atopic prezent (alergii cunoscute)
Cum se diagnostichează?
Pentru diagnosticarea conjuctivitei, este necesară consultarea medicului specialist oftalmolog. Deoarece anumite tipuri de conjunctivită necesită un tratament susținut pentru ca vindecarea să fie rapidă și fără complicații pe termen lung, prezentarea la medic trebuie să fie cât mai precoce, în raport cu debutul afecțiunii. De cele mai multe ori, este suficientă examinarea biomicroscopică a polului anterior pentru stabilirea diagnosticului. Uneori însă, sunt necesare investigații suplimentare pentru a stabili etiologia germenului incriminat și evaluarea unei strategii terapeutice cu eficiență maximă.
Cum se tratează?
Tratamentul adecvat variază substanțial, în funcție de tipul de conjunctivită depistat (bacteriană, virală sau alergică) și de etiologia incriminată. De obicei, acesta este topic (cu picături) și asociat cu aplicarea unui unguent oftalmic. Uneori, pot fi folosite și mijloace fizice (precum compresele reci), pentru ameliorarea simptomatologiei. Alteori, poate fi necesară urmarea unui tratament oral, îndreptat asupra patogenului implicat. Deoarece aplicarea unui tratament inadecvat poate prelungi evoluția afecțiunii și uneori poate crește severitatea acesteia, doar medicul specialist oftalmolog vă poate prescrie, în urma unei consultații specializate, tratamentul optim.