Cataracta


Cataracta este cea mai frecventă cauză reversibilă de scădere a vederii în rândul populației, cu ecou puternic în ceea ce privește calitatea vieții. Mai rar de cauze patologice, cataracta trebuie privită ca pe o evoluție oarecum așteptată a structurii cristaliniene și oculare în general (cum se exemplifică „îmbătrânirea cristalinului natural”, „ca albitul părului”).

Diminuarea treptată a vederii, adesea neobservată de pacient, duce la modificarea treptată a perfomanțelor individuale, a încrederii în sine, a deciziei (de exemplu unii pacienți renunță la șofat, la citit, la desfășurarea unor activități curente, hobby-uri, la diminuarea treptată a arealului până la izolarea la domiciliu, etc.)

Aceste lucruri relevă impactul puternic și complex asupra calității vieții generat de scăderea treptată a vederii. De aceea, măsura terapeutică nu trebuie aplicată în mod obligatoriu în funcție de parametrii strict fizici ai vederii (așa cum a fost stabilit în trecut pragul de vedere 50%). În conjunctură cu alte circumstanțe patologice care accentueaza deficitul vizual (vicii de refracție, glaucom, etc.),  tratamentul adecvat al cataractei duce la un rezultat vizual superior prin rezolvarea concomitentă și a acestor entități asociate. Având în vedere că procedeele moderne de rezolvare chirugicală a cataractei sunt realmente performante, reintegrarea socială este rapidă (chiar și a doua zi). Nu este recomandat ca pacientul să amâne excesiv momentul operator, deoarece rezolvarea unei cataracte vechi este întotdeauna mai problematică și necesită mai multe investigații, uneori costisitoare.

Din punct de vedere structural, cataracta este opacifierea cristalinului natural de cauze diverse la orice vârstă. Cristalinul este lentila naturală biconvexă, ce asigură proiecția clară a imaginii pe retină. Până la vârsta de 40 de ani, acesta are o refracție variabilă (acomodează), asigurând vederea clară de la toate distanțele. Această calitate pe care o pierdem în mod fiziologic după vârsta de 40 de ani, nu poate fi recuperată decât parțial, cu ajutorul cristalinelor artificiale speciale, în urma operației de cataractă.

CUM VEDE PACIENTUL?

- scăderea vederii;

- vedere încețoșată;

- accentuarea scăderii vederii în condiții de lumină puternică (soare, zăpadă);

- scăderea contrastelor și estomparea culorilor;

- fotofobie (lumină, reflexii supărătoare);

- decompensarea glaucomului;

- miopizarea ochiului (revenire patologică a vederii de aproape);

 Cum se diagnosticheaza?

Diagnosticul este facil în majoritatea cazurilor, presupunând examinarea obligatorie la biomicroscop. Rare sunt cazurile care în scop diagnostic necesită alte investigații. Problematica nu este cataracta în sine, ci evaluarea obiectivă a celorlalte structuri oculare, a retinei, în principal. Evaluarea FO este simplă într-o cataractă comună, dar extrem de dificilă într-o cataractă avansată foarte densă (hipermatură). De aceea, mai ales dacă există o comorbiditate oculară (glaucom, degenerescență maculară, obstrucții vasculare, retinopatie diabetică, etc.) sunt necesare o serie de investigații care să releve buna funcționare retiniană și a nervului optic, pentru evaluarea perspectivei postoperatorii. Cele mai relevante investigații în aceste situații sunt ECO-B, UBM, Tomografia în coerență optică (unde e necesar), ERG + PEV și Câmpul Vizual.


Una dintre investigațiile cele mai importante este biometria oculară (calculul cristalinului artificial ce urmează să fie implantat). De acest clistalin depinde rezultatul postoperator, dar foarte important este și faptul că oricare cataractă poate fi în circumstanțe refractive diferite (ochi miop, hipermetrop, astigmat). În consecință, importanța măsurătorilor este foarte mare. În acest sens, în clinica noastră, determinarea parametrilor ce vizează calculul cristalinului se face cu cele mai moderne mijloace din ziua de azi.  Utilizăm atat determinarea ultrasonică cât și cea interferometrică a valorii implantului, pentru a avea o mai mare siguranță.


Cum se tratează?

Tulburările cristaliniene incipiente, fără influențe importante asupra calității vieții, necesită tratament medicamentos, vizând scăderea vitezei de evoluție, dar nu redarea transparentei cristalinului. Preparatele uzuale sunt larg disponibile pe piață. Totodată, se corectează viciile de refracție atât preexistente cât și induse de cataractă, în scopul obținerii unei calități vizuale mai bune. Se va urmări cu consecvență evoluția tensiunii intraoculare, știind că unele cataracte pot induce glaucomul (facolitic sau facomorfic) sau pot decompensa unul preexistent.

Cataracta matură se rezolvă exclusiv chirurgical și constă, în esență, în îndepărtarea lentilei opace și introducerea unui cristalin artificial adecvat refractiv. În trecut, această îndepărtare se realiza printr-o incizie corneană largă, se efectua extragerea directă a cristalinului cataractat și, în final, o sutură extinsă, astigmatogenă și cu rezultate postoperatorii slabe : 80-85% rată de vindecare,o rată mai mare a complicațiilor, frecvent redutabile, o durată mare de spitalizare,consumatoare de timp, cât și manevre medicale suplimentare.

În prezent, în clinica noastră se realizează cele mai moderne proceduri chirurgicale în vederea înlocuirii cristalinului cataractat. Este utilizată o incizie mică <2.2 mm (uneori 1.3 mm în tehnica MICS) ce nu induce astigmatism și  nu necesită sutură, respectiv scos de fire. Acest lucru este posibil datorită tehnologiei folosite pentru facoemulsificarea cristalinului natural și utilizarea implanturilor foldabile de ultimă generație. Prin această tehnică, rata complicațiilor scade drastic, succesul chirurgical înregistrându-se în general la toate cazurile. Intervenția chirurgicală este practicată în regim ambulator, durata efectivă a procedurii fiind de aproximativ 7-10 minute. 


S-au dezvoltat și tehnici prin care bisturiul sau alte instrumente tăietoare sunt complet eliminate. Această tehnologie, disponibilă și în clinica Opticlass Timișoara, folosește un femtolaser pentru a realiza cu precizie de 1 micron toate etapele importante ale actului chirurgical. Astfel, siguranța intervenției devine maximă și rezultatele postoperatorii, constante.


Deși intervenția durează câteva minute,  datorită pregătirilor pre și postoperatorii, durata totală poate ajunge la 3-4 ore. Anestezia utilizată este cea topică (cu picături) și implică riscuri minime chiar și la pacienții cu afecțiuni sistemice prezente. 

Vindecarea și reintegrarea socială cu reluarea activității este foarte rapidă, chiar de a doua zi (la suprimarea pansamentului). În funcție de tipul de implant ales (monofocal sau multifocal), pacientul își poate recupera vederea la distanță (pentru vederea de aproape fiind necesară prescripția de ochelari) sau recuperarea în cazul implantului multifocal, atât al vederii la distanță, cât și pentru aproape, în consecință- independență față de ochelari.

Datorită varietății mari a tipurilor de cristalin artificial, nevoilor diferite ale fiecărui individ și necesitatea alegerii celei mai bune variante pentru fiecare pacient în parte, opțiunea finală este făcută de către pacient, conform sfatului medicului și bazată pe investigațiile riguroase făcute preoperator.

În concluzie, putem afirma că în mâinile noastre și cu tehnica de vârf de care dispunem, operația de cataractă este una dintre cele mai sigure și fiziologice intervenții chirurgicale.