Obstructii Vasculare

Obstrucțiile vasculare retiniene afectează vederea prin întreruperea circulației sângelui la nivelul retinei. Obstrucția vasculară are loc atunci când circulația sângelui printr-una din venele sau arterele retiniene se blochează. Blocajul se poate localiza atât la nivelul vaselor centrale retiniene, cât și la nivelul ramurilor vasculare ale acestora. Când circulația sângelui se oprește, are loc o acumulare de sânge și/sau alte fluide, care fac ca lumina să nu mai ajungă la retină, ceea ce duce la o scădere bruscă a vederii. Severitatea acestei scăderi a vederii depinde de localizarea obstrucției. Blocajele care au loc în vasele centrale au consecințe mai grave decât blocajele care au loc în ramurile acestora.

Obstrucția de arteră centrală retiniană (OACR) este rar întâlnită, aproximativ la 1/10000 de pacienți cu o predominanță pentru sexul masculin. Obstrucția de ramură arterială este și mai rar întâlnită.

Obstrucția de venă centrală retiniană (OVCR)  (+ obstrucția de ram venos) este mult mai frecventă. Incidența crește după vârsta de 50 de ani, mai ales la persoanele cu diabet zaharat (DZ), HTA, ateroscleroză. Pacienții cu glaucom sunt de cinci ori mai predispuși la OVCR decât cei care nu au glaucom. Obstrucția de ram venos este de trei ori mai frecventă decât OVCR, și apare după vârsta de 60-70 de ani. Obstrucția de ram venos poate să apară și ca urmare a unei afecțiuni oculare sau generale, de natură inflamatorie.


Care sunt factorii de risc?

Cu toate că de cele mai multe ori nu se poate identifica o cauză exactă a obstrucției vasculare, există mai mulți factori de risc:

  • generali, precum vârsta peste 60 de ani sau fumatul;
  • cardio-vasculari : trombi (cheaguri de sânge) – ajung în vasele retiniene din circulația saguină generală; îngustarea arterelor carotide; ateroscleroză; probleme cardiace (vasculare sau de ritm neregulat); Hipertensiune arterială; Discrazii sanguine;
  • metabolici: DZ; Dislipidemii; 
  • locali asociați: Glaucomul, Hipertonia oculară;
  • administrarea intravenoasă  a substanțelor medicamentoase.

Cum vede pacientul?

În primul rând, se observă o modificare bruscă a calității vederii: de la încețoșarea vederii până la pierderea parțială sau totală a vederii. De obicei, simptomele sunt unilaterale. Obstrucția vasculară retiniană nu este însoțită de durere.


Cum se previne?

Obstrucțiile vasculare retiniene apar pe fondul unor probleme vasculare generale. Pentru a vă proteja vasele de sânge, se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos și a unui regim alimentar echilibrat. Prin acestea se înțelege: exerciții fizice/mișcare, scăderea greutății corporale  sau menținerea ei în limite normale, renunțarea la fumat, controlul DZ și ai factorilor de risc asociați. Acest obiectiv implică o colaborare strânsă între medicul de familie și diferitele specialități medicale implicate, asociate cu vizite regulate la medicul oftalmolog (cel putin anuale, pentru pacienții cu vârsta peste 60 de ani)

Cum se diagnostichează?

Diagnosticarea obstrucțiilor vasculare retiniene se face în cadrul unui consult oftalmologic de specialitate care include acuitate vizuală, tensiunea intraoculară, examenul polului posterior, efectuarea de analize care să evalueze coagularea sângelui, precum și teste care să monitorizeze activitatea inimii (electrocardiogramă, ecografie cardiacă, etc.)

În cazul în care se suspectează o obstrucție vasculară, se vor efectua alte investigații care să determine gradul de afectare a retinei, prognosticul, precum și conduita terapeutică de urmat. Aceste investigații pot include tomografia retinei în coerență optică (OCT), angiofluorografia (AFG), câmpul vizual (CV) și electroretinograma.


În clinica Opticlass, avem posibilitatea să efectuăm aceste investigații folosind cea mai performantă aparatură în domeniu: OCT, AFG – Spectralis Heidelberg, CV – Humphrey și HEP.

Cum se tratează?

Netratate, obstrucțiile vasculare, pe lângă scăderea acuitații vizuale și pierderea câmpului vizual normal (pierderea parțială sau totală a vederii) pot duce la complicații redutabile, precum edemul macular persistent sau glaucomul neovascular (cu creșterea presiunii intraoculare, pierderea percepției luminoase, durere oculară și uneori necesitatea enucleație). Ca și principii terapeutice, în obstrucțiile vasculare retiniene se va urmări asigurarea unei bune oxigenări a retinei, îndepărtarea blocajului vascular, prevenirea distrugerii hipoxice a retinei.

Metode terapeutice:

- hemodiluția izovolemică;

- anticoagulante sistemice, fibrinolitice;

-scăderea presiunii intraoculare;

- administrarea intravitreană de corticosteroizi pentru a reduce inflamația și edemul macular (injecții cu triamcinolon acetonid, implant Ozurdex) și de factori anti-VEGF, care reduc permeabilitatea vasculară, cât și riscul apariției vaselor de sânge anormale;


- fotocoagularea cu laser Argon;

Evoluția bolii depinde de severitatea obstrucției. Mulți dintre pacienți își vor recupera în mare măsură vederea. Cu toate acestea, este posibil ca recuperarea vederii să nu fie completă. Totuși, netratate, obstrucțiile vasculare retiniene pot duce la complicații severe, precum pierderea totală a vederii.