Retinopatia Diabetica

Afecțiunile oculare diabetice sunt complicații ale diabetului zaharat, care în lipsa unei urmăriri și a unui tratament adecvat pot duce la afectarea severă a funcției vizuale și, în final, la orbire. În această categorie sunt incluse:

  • Retinopatia diabetică: datorată afectării vasculare.
  • Cataracta: survine mai precoce și are o evoluție mai rapidă decât în cazul pacienților fără diabet zaharat.
  • Glaucomul: este întâlnit de aproximativ două ori mai frecvent la pacienții cu diabet zaharat. Uneori datorită ischemiei retiniene și eliberării de factori de creștere vasculari se intâlnesc forme refractare caracterizate prin apariția unei membrane fibrovasculare la nivel trabecular și irian (glaucom neovascular).
  • Neuropatia optică diabetică

Retinopatia diabetică poate să apară atât la pacienții cu DZ tip 1, cât și la cei cu tip 2, fiind citată ca prezentă la aproximativ 80% din pacienții diagnosticați cu DZ de peste 10 ani. De asemenea, este cunoscut că aproximativ 90% din cazurile nou diagnosticate pot fi reduse printr-o urmărire consecventă și un tratament adecvat. Nivelul circulator ridicat al glucozei afectează și vascularizația retiniană și poate cauza în unele cazuri “umflarea” și pierderea de fluid prin capilare. Dacă pierderea de fluid are loc la nivel macular apare Maculopatia Diabetica și în consecință degradarea funcției vizuale. În evoluție, vasele sanguine se pot obstrua complet și pot determina arii ischemice de extindere variabilă. În această situație, apare neovascularizația retiniană anormală (stadiul de retinopatie proliferativă). În stadiile tardive, se pot forma bride tracționale ce pot detașa retina în zona de inserție (stadiul de vitro-retinopatie proliferativă). Cea mai eficientă metodă de a evita progresia către o formă avansată și în consecință pierderea vederii, este consultația oftalmologică asociată cu un control glicemic riguros. Deoarece în stadiile inițiale ale Retinopatiei Diabetice, simptomatologia este puțin specifică și frecvent absentă, este recomandat un examen oftalmologic, cel puțin anual.


Care sunt simptomele?

Pe măsură ce leziunile progresează, pot să apară:

  • puncte sau flocoane ce plutesc în câmpul vizual
  • vedere încețoșată
  • vedere fluctuantă (cu valorile glicemice)
  • zone întunecate sau absențe în câmpul vizual
  • percepție dificilă a culorilor
  • scăderea calității vizuale.

Cum se diagnostichează?

Examinarea fundului de ochi la pacienții diabetici este un act mai complex decat pare, necesitând într-o abordare profesională atât evaluarea fundului de ochi, cât și retinofotografia la fiecare vizită cu consemnarea diagnosticului de etapă. Uneori, investigații mai complexe, precum Angiofluorografia cu fluoresceină sau verde indocianin sau/și Tomografia în coerență optică sunt necesare, deoarece formele de prezentare ale retinopatiei diabetice variază de la modificări clasice la debuturi maculare dificil de observat oftalmoscopic. Rezultatul funcțional depinde de precocitatea unui diagnostic precis, de etapa și tratamentul corect aplicat.

 Investigații practicate în clinica noastră:

- Oftalmoscopie directă, indirectă, retinoscopie, retinofotografie.

- Angiofluorografia cu fluoresceină sau verde indocianin.

- Examinarea prin Autofluorescență.

- Tomografie în coerență optică.


Cum se tratează?

Tratamentul de elecție al retinopatiei diabetice proliferative este tratamentul LASER Argon pe fondul echilibrării diabetului. Recent, mijloacele terapeutice s-au diversificat (injecții intravitreene antiVGF, corticoterapie intravitreană injectabilă sau implantabilă) existând variante de tratament și în cazul formelor severe (maculopatii persistente, vitro-retinopatie proliferativă, glaucom neovascular etc.), dar cheia eficienței terapeutice rămâne precocitatea diagnostică.


- Laser

- Injecții antiVGF

- Injecții corticoid

- Injectarea de corticoid cu durată lungă de acțiune ( de tip Ozurdex, Retisert etc.)

- Crioaplicații transsclerale, transconjunctivale

- Vitrectomie